Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

Türkiye, Kanser Tedavisinde Çığır Açacak Özel Hücreleri Üretecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser hücrelerini hedef alıp yok edebilen özel hücrelerin üretileceği bir laboratuvarın kuruluş aşamasında olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Karaöz, bu laboratuvarın kurulmasıyla kanser tedavisinde büyük bir ilerleme sağlanacağını belirterek, “Ümit ediyorum ki 6 ay ila 1 yıl içerisinde bu laboratuvarda üretilen CAR T-cell hücreleri Türk insanlarının da faydasına sunulacak” dedi. Türkiye’de kanser hücrelerini hedef alıp yok edebilen özel hücrelerin üretileceği bir laboratuvarın kurulma sürecine ilişkin bilgiler ise İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz tarafından paylaşıldı. Samsun’da düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Karaöz, Orta Karadeniz bölgesindeki hekimlere kök hücre tabanlı hücresel tedaviler ve gen tedavileri konusundaki son gelişmeleri aktardı.

Ölü Hücreler İle Mücadele: Kök Hücreler Umut Vaat Ediyor

Prof. Dr. Karaöz, kök hücrelerin öneminin arttığını vurgulayarak, tıbbın halihazırda bazı hastalıkları tam olarak tedavi edemediğini belirtti. Nörodejeneratif hastalıkların önemli bir kısmının, ilgili organlardaki ölen hücrelerin işlev görememesi nedeniyle ortaya çıktığını dile getiren Karaöz, Parkinson hastalığı ve tip 1 diyabet gibi rahatsızlıkların kökeninde ölen hücrelerin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’de Hücresel Tedavilerin Gelişimi

Prof. Dr. Karaöz, son 30 yılda dünyada ve Türkiye’de önemli araştırmaların yapıldığını, özellikle son 10 yılda ise Sağlık Bakanlığı kontrolünde onaylanmış hücresel tedavilerle hastalara destek olunduğunu belirtti. Üretilen hücrelerin uluslararası standartlara uygun ortamlarda hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Karaöz, hastalara verilen tedavilerin onay alınmasının önemine işaret etti.

Kök Hücreler Ve Kanser İlişkisi

Prof. Dr. Karaöz, kök hücrelerin kanser oluşturma ihtimali hakkında bilgi vererek, kullanılan kök hücrelerin herhangi bir ciddi yan etkiye yol açmadığını belirtti. Bu hücrelerin güvenliği ve etkililiğine dikkat çeken Karaöz, Amerika’da doğan ve dünyaya yayılan CAR T-cell teknolojisinin kanser tedavisinde önemli bir yer tuttuğunu aktardı.

Türkiye’nin İlk CAR T-cell Laboratuvarı Yolda

Prof. Dr. Karaöz, Türkiye’nin bu güçlü hücreleri üretebilecek bir laboratuvarın kuruluş aşamasında olduğunu duyurarak, “Ümit ediyorum ki 6 ay ila 1 yıl içerisinde bu laboratuvarda üretilen CAR T-cell hücreleri Türk insanlarının da faydasına sunulacak” dedi. Gelecekte solit organ tümörleriyle ve otoimmün hastalıklarla ilgili tedavilerin bu teknolojiyle mümkün olacağını belirtti.

Related Posts

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Kalp krizi sandı, grip çıktı! Uykudan uyandıran sancı: ‘Genç ölümlerin gizli faili’

Üniversite birinci sınıf öğrencisi olan, sigara kullanmayan ve düzenli spor yapan 19 yaşındaki Arın Kıraç, bir sabah göğsündeki şiddetli ağrıyla uyanınca kalp krizi geçirdiğini sandı. Ölüm korkusuyla hastaneye kaldırılan genç adama, yapılan tetkiklerin ardından ‘kalp gribi’ teşhisi konuldu. İlk kez adını duyduğu bu hastalıkla yaşadığı o korku dolu anları ve yaşadıklarını, SEN ANLAT okuyucuları için anlattı.

Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tarık Mecit, uyumadan 1–2 saat önce ekran kullanımının sonlandırılmasının uyku kalitesi için son derece önemli olduğunu bildirdi.

Yüksek tansiyonu tetikleyen 4 beslenme hatası

Hipertansiyonun beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Olcay Özveren “Bu faktör, hem hastalığın gelişiminde hem de kontrol altına almada kilit rol oynar” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir