Meğer ‘çok sağlıklı her gün tüketin’ sözü doğru değilmiş: Brokolinin hiç bilinmeyen zararı ortaya çıktı

Brokoli Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Brokoli, sindirimi zor bir şeker olan rafinoz ve yüksek lif içeriğiyle dikkat çekiyor. Bu özelliklerinden dolayı bağırsakta gaz, şişkinlik ve kramplara neden olabilir. Özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan bireylerde rahatsızlık yaratabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, bu olumsuz etkileri azaltmak için brokolinin buharda veya hafif pişirilerek tüketilmesini öneriyor.

Tiroid Fonksiyonlarını Etkileyebilir

Brokoli içinde bulunan guatrojen bileşiklerin, iyot emilimini engelleyerek tiroid hormonlarının üretimini baskılayabileceği biliniyor. Bu durum, özellikle hipotiroidi hastaları için risk oluşturabilir. Çiğ olarak aşırı miktarda tüketildiğinde tiroid fonksiyonlarını yavaşlatabilen bu bileşiklerin etkisi pişirme ile azalıyor. Hipotiroidi hastalarının brokoliden kaçınmaları yerine pişmiş ve ölçülü olarak tüketmeleri önerilmektedir.

Kan Sulandırıcı İlaçların Etkisini Azaltabilir

K vitamini bakımından zengin olan brokoli, özellikle varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girerek bu ilaçların etkisini azaltabilir. Uzmanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananların K vitamini alımını sabit tutmaları gerektiğini belirtiyor. Kesinlikle K vitamini alımını tamamen kesmemeleri önem taşımaktadır.

Aşırı Lif Alımı Sorun Yaratabilir

Brokoli yüksek lif içeriği ile sindirime yardımcı olsa da, lif alımına alışkın olmayan bireylerde kabızlık, ishal veya karın ağrısına sebep olabilir. Bu tip sorunların önüne geçmek için lif alımının kademeli olarak artırılması ve yeterli miktarda su tüketilmesi gereklidir.

Mineral Emilimini Azaltabilir

Brokoli, vücut tarafından kalsiyum, demir ve magnezyum gibi minerallerle bağlanarak emilimlerini azaltabilen oksalat ve fitat içerir. Özellikle çiğ brokoli tüketimi uzun vadede mineral eksikliklerine neden olabilir. Ayrıca, sülforafan içeren takviye ürünlerin yüksek dozda kullanımının böbrek ve karaciğer üzerinde yük oluşturabileceği ve bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği belirtiliyor.

Alerjik Tepkilere Karşı Dikkat

Nadir görülse de, brokoli tüketimi sonrası alerjik reaksiyonlar, cilt döküntüleri veya solunum yolu reaksiyonları ortaya çıkabilir. Ayrıca, laboratuvar çalışmalarında brokolide bulunan bazı bileşiklerin genetik materyaller üzerinde olası zararlara yol açabileceği düşünülse de, bu etkilerin insanlar üzerindeki sonuçları tam olarak anlaşılamamıştır.

Uzmanlardan Ölçülü Tüketin Uyarısı

Beslenme uzmanları, haftada birkaç kez olmak kaydıyla günde 1-2 su bardağından fazla pişmiş brokoli tüketiminin genellikle güvenli olduğunu belirtiyor. Sindirim sistemi hassasiyeti olan bireylerin tüketimlerini yavaş yavaş artırmaları, tiroid rahatsızlığı veya kan sulandırıcı ilaç kullananların ise mutlaka doktorlarına danışmaları önem arz etmektedir.

Related Posts

Orman yangınları sonrası solunum şikayetiyle hastanelere başvuruda yüzde 30 artış oldu

Bursa’daki orman yangınları, kentin üstünü duman ve kül tabakasıyla kapladı. Sis bulutu hava kalitesini düşürürken, insan sağlığını da tehdit ediyor. Son 5 günde solunum yolu şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısında yüzde 30 artış yaşanırken, kronik hastalıkları olanların maskeyle dolaşmaları gerektiğini vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Şimşek, “Özellikle akut ve yoğun maruziyetlerde ölüm riski yüzde 5-8 artmakta” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sadece üç gece boyunca az uyumak bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, uykusuzluğun kalp hastalığı riskini artıran değişiklikleri tetiklediğini ve vücuttaki inflamasyon seviyelerinin hızla arttığını ortaya koydu.