Nvidia ve diğer çip üreticileri, gümrük vergilerinden kaçınmak için yeni yollar arıyor

Teknoloji Devleri ABD İhracat Kontrollerinden Nasıl Etkilendi?

ABD’nin 2020 yılında ihracat kontrollerini sıkılaştırması, Huawei’nin kendi geliştirdiği HiSilicon çiplerine erişimini engellemişti.

Amerikan çip üretim ekipmanlarını kullanan dökümhanelerin Huawei’ye 5G ve diğer gelişmiş çipleri göndermesi yasaklanmıştı.

Bu durum, Huawei’nin amiral gemisi Mate 40 serisinden sonra 4G hızlarında çalışan Snapdragon işlemcili telefonlar üretmek zorunda kalmasına neden olmuştu.

Ancak bu süreç, Huawei’nin Mate 60 serisi için Çin’in en büyük dökümhanesi SMIC ile iş birliğine gitmesiyle değişti.

SMIC’in 7nm Kirin 9000 çipleri üretmesi, Huawei’nin yaptırımları aşarak telefonlarına 5G teknolojisini geri getirmesini sağladı.

Buna rağmen, bu çiplerin rakiplerinin üç nesil gerisinde (5nm, 3nm ve 2nm) olması, Huawei için önemli bir dezavantaj oluşturuyor.

Çinli firmaların gelişmiş çip üretim ekipmanlarına erişimindeki kısıtlamalar nedeniyle SMIC, 7nm’den daha gelişmiş bir üretim teknolojisi kullanamıyor.

TRUMP’IN GÜMRÜK VERGİSİ TEHDİDİ VE ETKİLERİ

Geçtiğimiz hafta Başkan Donald Trump’ın ABD’ye ithal edilen yarı iletkenlere gümrük vergisi uygulanması olasılığını gündeme getirmesi, sektörde yeni bir endişe dalgası yarattı.

Bu adımın temel amacı, çip üreticilerini ABD içinde daha fazla üretim yapmaya teşvik etmek.

DigiTimes’ın haberine göre, daha önce maliyet nedeniyle ABD’den çip almayı tercih etmeyen alıcılar, bu olası tarifelerden kaçınmak için TSMC’nin Arizona tesisine yoğun bir talep gösteriyor.

Yoğun talep ve sınırlı üretim kapasitesi, doğal olarak fiyatların yükselmesine neden oluyor.

TSMC’nin zaten yüksek olan 2nm çip fiyatlarını daha da artırması bekleniyor. Hatta 2nm çiplerin birim fiyatının, bu teknolojinin birkaç yıl önce piyasaya sürülen 3nm çiplerin fiyatından yaklaşık yüzde 50 daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Bu durum, yarı iletkenlere herhangi bir gümrük vergisi uygulanmasa bile ABD’deki akıllı telefon fiyatlarının artabileceği anlamına geliyor.

Related Posts

Yapay zeka patlamasını başlatan Microsoft-OpenAI ortaklığı çatırdamaya başladı

2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir girişim olarak hayatına başlayan OpenAI’ın yıllarca hiçbir ürün ortaya koymadan ayakta kalmasını dışarıdan aldığı destek sağladı. Bu yolda OpenAI’a en büyük desteği veren şirket ise Microsoft oldu. OpenAI’daki …

Sony yeni ULT Field hoparlörlerini duyurdu

Sony ULT Field 3 ve Sony ULT Field 5 hoparlör modelleri özel frekans geliştirici teknoloji yanında powerbank olabilen büyük bataryaları sayesinde dış ortam için en iyi alternatiflerden birisi haline geliyor.  Sony ULT Field 3 özellikleri ve …

Bilim kurgu değil, gerçek: Ay’da levrek yetiştirilecek

Artık uzayda domates, marul ve patates gibi sebzeler yetiştirilebiliyor. Ancak görülebileceği üzere astronotların menüsü çok da zengin değil. Bu durum, Fransa’da yürütülen “Lunar Hatch” isimli proje ile değişebilir. Çalışma kapsamında Ay’da …

Alkol tüketimi ve beyin hasarı arasındaki korkutan ilişki

Alkol tüketiminin yalnızca kısa vadeli etkileri olacağı değil, uzun vadede beyin dokusunda kalıcı hasarlar yaratabileceği de ortaya çıktı. Araştırmacılar, yoğun alkol kullanan kişilerin beyin hacminin daha küçük olduğunu ve bilişsel testlerde daha düşük performans gösterdiğini belirtiyor.

OPPO, Google Cloud Next 2025’te Agentic AI girişimini duyurdu

OPPO, Google Cloud Next 2025 etkinliğinde yeni yapay zeka girişimi Agentic AI’yi tanıttı. Google Cloud iş birliğiyle geliştirilen ve etkinlik kapsamında ilk kez sergilenen “AI Search” adlı araç, çok modlu içeriklerde doğal dille arama yapabilme yeteneğiyle dikkat çekti.

Türkiye’nin kurulu elektrik gücü ne kadar?

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü Mart 2025 sonu itibarıyla 118 bin 185 megavata yükseldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, kurulu güçte yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı yüzde 60,4’ü, yerli kaynakların oranı ise …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir