Pasif içicilik de çok ciddi risk oluşturuyor! KOAH’ın ihmale gelmez 3 belirtisi Posted on 23 Kasım 2024 by Seher Alp Sigaranın KOAH Üzerindeki Etkisi Sigara en temel etken! KOAH gelişimine neden olan en önemli risk faktörü tütün ve tütün ürünleridir. Yaklaşık yüzde 80’i sigara içen kişilerde KOAH hastalığı görülmektedir. Sigara, nargile, puro, pipo gibi ürünler de KOAH’ın gelişimine katkı sağlar. Ayrıca, gebelikte sigara içilmesi anne karnındaki bebeğe doğrudan risk oluşturur. Pasif içicilik de çok ciddi risk oluşturuyor! Sigara içmeyenlerin dahi sigara dumanına maruz kalması KOAH riskini artırır. Tütün ürünleri içilen ortamlardan uzak durmak önemlidir. KOAH Nedenleri ve Belirtileri Duman, gaz ve toza maruz kalmak KOAH nedeni! İç ortamdaki hava kirliliği, evinde biomass ve kömür kullanan kişilerde KOAH riskini artırır. Sigara içmeyen meslek grupları da KOAH’a yakalanabilir. KOAH hastalarında nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi belirtiler sıkça görülür. Bu belirtilerle kendini gösteriyor! KOAH hastalığının belirtileri zamanla şiddetlenir. Nefes darlığı, öksürük ve balgam şikayetleri göz ardı edilmemeli ve tanı için doktora başvurulmalıdır. KOAH Tedavisi ve Önlemleri Tedavide bu kurallara uyulması şart! KOAH ilerleyici ancak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavide en önemli adım tütün ürünlerinden uzak durmak ve solunum yoluyla uygulanan nefes açıcı ilaçları düzenli kullanmaktır. Ayrıca, KOAH hastalarının düzenli egzersiz yapması ve sağlıklı beslenmesi önemlidir.
Sağlık Türk bilim insanları cep telefonlarını şeker ölçere dönüştüren cihaz geliştirdi Seher Alp 21 Kasım 2024 3 min 0 Türk bilim insanları bir ilke imza attı. Şeker hastalarının cep telefonlarıyla kan şekeri ölçümü yaparak…
Sağlık Organ naklinde kriz! Türkiye’de 25 bin kişi böbrek nakli bekliyor Seher Alp 20 Kasım 2024 2 min 0 Medicana Sağlık Grubu iş birliği ile düzenlenen ve organ bağışı ile ilgili tüm boyutların ele…
Sağlık KLİMİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: Türkiye’de yaklaşık 10 milyon şeker hastası bulunuyor Seher Alp 17 Kasım 2024 4 min 0 Dünya Diyabet Federasyonu’nun verilerine göre dünyada erişkin yaş nüfusunda (20-79 yaş) yaklaşık 537 milyon şeker…