BM: Gazze’de akut gıda güvensizliği ‘felaket/kıtlık’ seviyesinde

BM ve Sivil Toplum Kuruluşları İşbirliğiyle Küresel Gıda Krizi Raporu Yayınlandı

Birleşmiş Milletler’in Roma merkezli kuruluşları FAO ve WFP, Avrupa Birliği ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu GNAFC, yıllık Küresel Gıda Krizi Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

Rapora göre, 2024 yılında belirlenen 65 ülke veya bölgeden 53’ünde 295,3 milyon kişi yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldı. Bu rakamın 2023’e göre 13,7 milyon daha fazla olduğu belirtildi.

Raporda, akut gıda güvensizliğindeki en büyük etken olarak “çatışma” ön plana çıktı. 2024’te akut gıda güvensizliğine maruz kalan insan sayısının altı yıldır arttığı vurgulandı.

Çatışmaların 20 ülkede, ekonomik şokların 15 ülkede ve aşırı hava olaylarının 18 ülkede akut gıda güvensizliğinin ana etkeni olduğu raporda yer aldı.

Afganistan, Kenya ve Ukrayna gibi ülkelerde gıda güvenliği durumunda iyileşme görüldüğü bildirildi.

Gazze’de Gıda Güvensizliği Nedeniyle Felaket Seviyesi

Raporda, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’na (IPC) göre en kötü seviye olarak kabul edilen Aşama 5’te (felaket/kıtlık) bulunan insan sayısının çatışmalar nedeniyle 2023’e göre 2 katından fazla arttığı belirtildi. Bu insanların yüzde 95’ten fazlasının Filistin (Gazze Şeridi) ve Sudan’da olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, “Bu aşamada, insanlar aşırı gıda eksikliği ve başa çıkma kapasitesinin tükenmesiyle karşı karşıya kalır ve bu da açlık, akut yetersiz beslenme ve ölüme neden olur” ifadesine yer verildi.

Gazze Şeridi’nde Gıda Erişimi Kısıtlanıyor

“Mart ayının başında Gazze Şeridi’ne yönelik tüm geçişlerin kapatılması ve iki aylık ateşkesin bozulmasıyla birlikte, gıda erişiminin ciddi şekilde kısıtlandığı” ifade edilen raporda, Sudan, Yemen, Mali ve Filistin’in (Gazze Şeridi) en büyük krizlerle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Raporda, Haiti, Lübnan, Myanmar, Nijerya, Filistin (Gazze Şeridi) ve Sudan gibi ülkelerde çatışmaların arttığı ve bu durumun nüfusun yerinden edilmesine yol açtığı vurgulandı. Gazze Şeridi’ne yapılan geçişlerin kapatılması ve insani yardımların engellenmesinin, yerinden edilmelerin artmasına ve akut gıda güvensizliğinin derinleşmesine neden olduğu bildirildi.

Related Posts

Fatih Altaylı’dan ‘Silivri günlüğü’

YouTube yayınındaki sözleri gerekçe gösterilerek tutuklanan Fatih Altaylı Youtube üzerinden ikinci kez ‘boş koltuk’ yayını açtı.

Çin: ABD, ciddi sonuçları olabilecek yanlış bir emsal oluşturuyor

Çin: ABD, ciddi sonuçları olabilecek yanlış bir emsal oluşturuyor

Netanyahu, Ağlama Duvarı’nda Trump için dua etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya bitişik Ağlama (Burak) Duvarı’na giderek ABD Başkanı Donald Trump için dua etti. Netanyahu, ABD’nin İran’a saldırıları nedeniyle Trump’a teşekkürlerini iletti.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Rusya’da

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İstanbul’da katıldığı İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Rusya’ya geldi. İsrail ile devam eden çatışmalar konusunda diplomatik temaslarını sürdüren Arakçi, yarın başkent Moskova …

Netanyahu Ağlama Duvarı’na giderek Trump için dua etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ağlama Duvarı’na giderek ABD Başkanı Donald Trump için dua etti. Netanyahu, ABD’nin İran’a yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından, Mescid-i Aksa’nın hemen yanındaki Ağlama Duvarı’nı ziyaret etti ve burada …

AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail herkes için tehdit

ABD’nin İran’a gerçekleştirdiği saldırıların ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik bir paylaşım yaptı. Çelik paylaşımında, “İsrail herkes için tehdit. ABD saldırısı çatışmanın yayılmasını sağlayabilir. Çatışmaların daha da yayılması en kötü senaryoları tetikleyebilir. Cumhurbaşkanımızın müzakere masasına dönülmesi çağrısı ve Türkiye’nin bu temelde çizdiği çerçeve yegane çözüm yoludur.” ifadelerini kullandı.