Depremde çöken GSM operatörleri Meclis gündeminde: ‘İletişim kesilirse devlet susar’

Yeni Yol Grubu Grup Başkanvekili ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, son dönemde meydana gelen ardışık depremlerle beraber gündeme gelen iletişim altyapısı eksikliklerini gidermek için geniş kapsamlı bir yasa teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.

Önerge, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’na yeni eklemeler yaparak, GSM operatörlerine doğal afetlerde kesintisiz hizmet sunma yükümlülüğü getiriyor.

Son derece büyük olan 23 Nisan 2025 İstanbul depreminin akabinde GSM ağlarında yaşanan çöküş, vatandaşların bilgiye erişimini sınırlandırdı ve sevdiklerine erişimini güçleştirdi, aynı zamanda arama-kurtarma çalışmalarını da ciddi şekilde engelledi. Bu olaydan yola çıkarak hazırlanan teklif, elektronik haberleşme sistemlerinin yalnızca ticari bir hizmet olmadığının altını çiziyor, aynı şekilde yaşamsal önemde bir kamu hizmeti olduğunu vurguluyor.

YASAL YÜKÜMLÜLÜK GETİRİLİYOR

Teklife göre, GSM operatörleri doğal afet durumlarında kesintisiz hizmet sunmakla yükümlü olacak. Ek olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), işletmecilerin felaketlere hazırlıklarını kontrol edecek, koordinasyonu sağlayacak ve gerektiğinde alternatif haberleşme sistemlerini devreye sokacak.

Bu sistemlerin kurulması ve yönetilmesi de yine yasal bir yükümlülük haline getirilecek.

Kanun teklifinde dikkat çekici bir diğer düzenleme ise baz istasyonlarının güçlendirilmesine odaklanıyor. Kritik altyapı olarak değerlendirilen bu sistemlerin yedek enerji kaynakları ve uydu bağlantıları ile desteklenmesi zorunlu hale getiriliyor. Bu sayede elektrik kesintisi veya karasal altyapının zarar görmesi halinde iletişimin devam etmesi amaçlanıyor.

Ayrıca teklif, GSM operatörlerine Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile düzenli tatbikatlara katılma yükümlülüğü getiriyor. Bu görevlerin yerine getirilmemesi durumunda uygulanacak idari para cezaları BTK tarafından çıkarılacak bir yönetmelik ile belirlenecek.

“DEPREMDE İLETİŞİM KESİLİRSE, DEVLET SİLENİR”

Kanun teklifi hakkında konuşan Özdağ, “Depremler bize gösterdi ki, teknolojik altyapımızın zayıflığı sadece iletişim sorunu yaratmıyor; aynı zamanda devlet ile vatandaş arasındaki bağı koparıyor. İletişim kesintiye uğrarsa, koordinasyon bozulur, bilgi akışı durur, insanlar yalnızlaşır. Bu sebeple elektronik haberleşme artık stratejik bir kamu hizmetidir ve anayasal bir güvenceye sahip olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

İran’ın İsfahan şehri, Asya Turizm Başkenti seçildi

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, İsfahan Belediye Başkanı Ali Kasımzade konuya ilişkin bilgi verdi. Kasımzade, bu seçimin İsfahan için önemli bir fırsat olduğunu, şehrin her yaş ve sosyal kesimden insanlar için cazip bir destinasyon konumunda …

Rusya ve Etiyopya’dan kritik iş birliği

Etiyopya Cumhurbaşkanı Taye Atske Selassie, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 80. Zafer Günü kutlamaları kapsamında Rusya Devlet Başkanı’nın Ulaştırma Alanında Uluslararası İşbirliği Danışmanı Igor Levitin ile bir araya geldi. Görüşme, iki …

Zelenski’den Putin’e ateşkes cevabı: İstanbul’da görüşmeye hazırız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşa ilişkin ateşkes ve 15 Mayıs’ta İstanbul’da görüşmeler yürütülmesi çağrısına hazır olduklarını duyurdu. Zelenski sosyal medya hesabı üzerinden yapıtğı açıklamada …

Son dakika… Putin ateşkesi duyurdu, Trump’tan ilk yorum geldi: ‘Bambaşka bir dünya olacak’

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna savaşında ateşkes ilan edildiğini bildirdi. Putin, “Biz zaferimizi ilan ediyoruz ve 3. kez ateşkes ilan ettiğimizi duyuruyoruz. Türkiye barış için çok çabaladı. Ukrayna ile 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz doğrudan görüşmelerin yeniden başlatılmasını öneriyoruz” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin Rusya-Ukrayna müzakerelerinin düzenlenmesindeki rolüne dikkat çeken Putin, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirtti. ABD Başkanı Donald Trump ise ateşkesin

Arnavutluk genel seçimler için sandık başında

Arnavutluk’ta genel seçimler için oy verme süreci başladı. Ülke genelinde kayıtlı 3 milyon 713 bin 761 seçmen, yerel saatle 07.00’de açılan sandıklarda oylarını kullanmaya başladı.

DEM Parti bir ölüm haberiyle daha sarsıldı

Sırrı Süreyya Önder’in vefatından kısa bir süre sonra DEM Parti bir ölüm haberiyle daha sarsıldı. Partiden yapılan açıklamada Batma İl Eş Başkanı Mustafa Mesut Tetik yaşamını yitirdi.