Doğanın kalbinden yeni güne merhaba




Yeniden Barıştım: Kamp Hayatı Rehberi

Yeniden Barıştım: Kamp Hayatı Rehberi

İlk kamp maceramı 35 sene önce, motosikletle Ege turumda, Ayvalık, Cunda Adası’nda yaşadım. Sonra Şile’de, orada burada kamp yapmışlığım da var ama uzun yıllar kampa ara verdiğim bir dönem de oldu. O zamanlar şimdiki çadırlar, matlar, şişme yataklar, uyku tulumları yok tabii. Nasıl bir rahatsızlık yaşadıysam kamp kelimesi tüylerimi diken diken ediyordu. Beni azıcık tanıyanlar şimdi zamanımın çoğunu kamplarda geçirdiğimi bilirler ve eminim kurduğum bu cümlelere de çok şaşıracaklar. Kampla yeniden nasıl barıştım, uygun malzemeler hangileri, bu işe nereden ve nasıl başlamalısınız ki kamp yapmayı sevesiniz diye size biraz kamp hayatını öven bir rehber hazırladım.

Doğru malzeme şart

Beni yeniden kampla barıştıran durum kesinlikle doğru zamanda doğru malzeme kullanmaktı. Bu yüzden sizin de yapacağınız en önemli iş iyi malzemeler seçmek olmalı. Kamp olayı zaten alıştığınız ev ortamının, yani konfor alanınızın dışına çıkmak demek. Dağda bayırda yatacaksınız diye de yerlerde sürünmeniz gerekmiyor. Elinizin altında doğru ürünler olsun ki doğanın tadını çıkarabilin ve yoksunluk hissi duymayın.

Mevsimine göre bir uyku tulumu ve yatak çok önemli. İyi bir yatağımın olmayışı ilk kamplarımı sevmeme sebeplerimden biriydi. Uygun kıyafet ve uyku tulumumun olmaması, soğuktan uyuyamamak, sert zeminin sırtıma batması gibi kamp maceramın tadını kaçıran nedenleri peş peşe sıralayabilirim. Demek ki neymiş; üşümemeliyiz ve rahat bir uyku çekmeliyiz.

Tesislere gidebilirsiniz

Kampa yeni başlayanlara önereceğim ilk şey, yaz kampını ve tesisi olan yerleri tercih etmeleri. Çünkü yaz kampı için çok donanımlı bir çadıra ihtiyacınız olmayacak. Fazla para harcamadan alabileceğiniz en uygun çadırı bulup kendinizi deneyebilirsiniz. Hatta birçok kamp alanında kiralayabileceğiniz çadırlar oluyor. Onlarla bile kamp yapabilirsiniz. Çoğu insan güvenliğinden endişe duyduğu için kamp yapmaktan çekiniyor. Tesisler bu açıdan güvenli. Tuvalet, su, elektrik gibi imkânları sayesinde böyle bir yerde konaklamak ilk deneyimlerinizin konforunu arttıracak ve kendinize güvenmenize yardımcı olacaktır.

Macera peşindekilere…

Eğer biraz tecrübeli bir kamp- çıysanız ve artık tesis dışında da kamp yapmak istiyorum diyorsanız çadırınızı kurmadan önce etrafınıza dikkat edin. Yerlerde su izi görürseniz oraya çadır kurmayın. Çünkü eğer yağmur yağarsa su sizin çadırınızın olduğu bölgeden geçecektir. En nefret edeceğiniz şey, gecenin bir yarısı, ıslanmış bir şekilde uykunuzdan uyanmak olur, güvenin bana. Şu detaylara da özellikle dikkat etmenizi tavsiye ederim:

  • Hava kararmadan kamp alanınızı belirleyin. Nereye kamp yaptığınızı görmek önemlidir.
  • Çadır kuracağınız yeri düz bir zeminde seçmeniz önemli. Böylece bütün gece yuvarlanıp durmazsınız.
  • Çadırın altını taştan arındırırsanız zemin hem sırtınıza batmaz hem de çadırınız delinmez. Eğer mümkünse çadırınızın altına bir branda serin.
  • Dere kenarları soğuk olur. Sıcak havalarda da ağaç gölgesi bulmanızı tavsiye ederim.
  • Yatmadan önce etrafta yiyecek ve çöp bırakmayın. Yabani hayvanlar veya köpekler gece bunları yemeye gelebilir. Varsa arabanızın içine, yoksa yüksek bir ağaç dalına yiyecekleri bağlayabilirsiniz. Çadırın içine almaya kalkmayın sakın. Kokusuna gelebilirler.
  • Kampların olmazsa olmazı kafa feneridir. Hava karardığında fenerinizin olmaması hayatınızı olumsuz etkiler.
  • Tabii ki kamp sandalyeniz ve masanız, kamp ocağı ve mutfak malzemeleriniz olmalı.
  • Kıyafet seçimi de çok önemli. Polar olmazsa olmaz. Ayrıca yağmurluk, çorap, yedek ayakkabı ve terliklerinizi yanınıza alın.
  • Kamp ateşi yakma hevesiniz varsa yanınızda eski bir teneke götürün ve ateşinizi onun içinde yakın. Ormanlar her canı isteyenin yaktığı ateş yüzünden yanıp kül oluyor.
  • Çok üşüyen biriyseniz yanınıza sıcak su torbası alın. Kampta mutlaka çay için sıcak suyunuz olacaktır. Yatmadan önce içine su doldurup uyku tulumunuza koyarsanız mis gibi uyursunuz.
  • Torba torba taşımaya üşenmediğiniz yiyeceklerinizin çöpünü de yanınızda götürün lütfen. Doğada ayak izimizden başka bir şey bırakmamaya özen gösteriyoruz.

Kamp maceralarınızda eksiklerinizi zamanla ihtiyacınıza göre belirleyebilirsiniz. Hatta kamp yapmayınca hayatınızda bir eksiklik hissetmeye de başlayabilirsiniz. Benim kamp sevdam en son ocak ayında, Sapanca’daki Soğucak Yaylası’nda, karların üstünde iki gün geçirmeye kadar vardı. Kim bilir sizin maceralarınız hangi noktalara gidecek?

Bu adresleri listenize ekleyebilirsiniz

Şile, İstanbul’daki Kilimli Koyu’nda hem tesisli hem tesissiz kamp yapma imkânı var. Deniz kampı için çok uygun.

Dağ bayır, dere sevenler için Gebze, Kocaeli’ndeki Ballıkayalar Tabiat Parkı kesinlikle mükemmel bir yer. Tesis de var.

Kocaeli’ndeki İnönü Yaylası yaz aylarının sıcağından kaçmak isteyenlerin nefes aldığı adreslerden biri. Yüksek irtifa sebebiyle her daim serin ama yemyeşil. Tesis yok.

Foça, İzmir’deki Yelken Kayalıkları kamp malzemesini taşımayı göze alanlar için mükemmel bir nokta ama tesis yok.

Antalya’daki Kaş Kamping manzarası ve konforuyla öne çıkan yerler arasında.


Related Posts

İZSU İzmir su kesintisi 24 Haziran 2025 || İzmir’de sular ne zaman, saat kaçta gelecek?

İzmir’de 24 Haziran 2025 Salı günü bazı ilçelerde planlı ve plansız su kesintileri yaşanacak. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU), ana boru arızaları, bakım çalışmaları ve altyapı yenileme projeleri nedeniyle birçok ilçede su kesintisi uygulanacağını duyurdu. Kesintilerin çoğu birkaç saatlik sürelerle sınırlı olsa da, bazı bölgelerde 6 saate varan susuzluk bekleniyor. Vatandaşlar, “İzmir’de sular ne zaman, saat kaçta gelecek?” sorusuna yanıt arıyor. Peki, 24 Haziran İzmir’de sular ne zaman gelir?

Sağlık Raporu ücreti nasıl ödenir? Sağlık Bakanlığı sbos.saglik.gov.tr rapor ödeme ekranı!

Sağlık Raporu ücret ödeme ekranı, Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesi aracılığıyla erişime açıldı. Haziran ayı itibariyle ehliyet, psiko-teknik, silah ruhsatı gibi belirli sağlık raporu ihtiyaçlarında ücret talep edecek olan bakanlık, bu ödemeleri ise belirlenen kanallar üzerinden organize edecek. Peki, Sağlık Raporu ücreti nasıl ödenir? Sağlık Raporu ücretleri ne kadar? İşte, Sağlık Bakanlığı sbos.saglik.gov.tr rapor ödeme ekranı!

Emekli olduğu üniversiteye öğrenci olarak döndü

Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda 40 yıl öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Zeliha Kerry (69), 2023 yılında emekli olduktan sonra EÜ Sosyoloji Bölümü’ne öğrenci olarak kaydoldu. Emekli olduğu okula geri dönen Prof. Dr. Kerry, kampüsteki 42’nci yılını öğrenci olarak geçiriyor.

OBP onaylama nedir ve ne zaman yapılacak? 2025 OBP onaylama tarih bilgileri

ÖSYM OBP puan güncellemesi YKS adayları tarafından gerçekleştirilecek işlemlerden birisi olacak. Sınav değerlendirme işlemlerinde adayların ortaöğretim seviyesindeki eğitim bilgilerini kullanan ÖSYM, sistemde hata bulunan öğrenciler için OBP güncelleme sürecini gerçekleştirecek. Peki, ÖSYM OBP güncelleme nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

Cuma günü ders var mı? Yaz tatili ne zaman başlayacak, kaç gün sürecek okullar ne zaman açılacak?

Karne hazırlıklarında sona gelindi. 20 Haziran’da ilkokul, ortaokul ve liseler tatile girecekler. Tatil öncesinde geri sayım devam ederken bir yandan da öğrenciler yaz tatiliyle ilgili ayrıntıları merak edip araştırıyor. En çok sorgulananlar arasında ise “Cuma günü ders var mı? Yaz tatili ne zaman başlayacak, kaç gün sürecek okullar ne zaman açılacak?” sorularının cevabı ilk sırlarda yer alıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, Cuma günü ders var mı? Yaz tatili ne zaman bitecek? Okullar ne zaman açılacak? İşte merak edilip araştırılan detaylar…

2. dönem ilkokul karne görüşleri: 1. 2. 3. ve 4. sınıflar için karne görüşü örnekleri…

İlkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıf düzeyinde öğretmenlerin kullanabileceği karne görüşleri, öğrencilerin akademik ilerlemesinden davranışsal gelişimine kadar birçok yönünü kapsıyor. İşte öğretmenlerin yıl sonunda kullanabileceği örnek karne görüşleri…